Veelgestelde vragen over lipomassage
Is cellulite hetzelfde als cellulitis of sinaasappelhuid?
Ja, er bestaan verschillende namen voor de zo kenmerkende huid met afwisselend putjes en bultjes. Cellulitus en cellulitis zijn geen correcte benamingen. Vandaar dat wij de juiste Engelse benaming gebruiken: cellulite. Sinaasappelhuid, peau d’orange en panniculose worden ook wel gebruikt.
Moet je dik zijn om last van cellulite te hebben?
Nee, zeker niet. Ook slanke vrouwen kunnen cellulite hebben. Het wordt door verschillende factoren veroorzaakt. Vooral onze levensstijl heeft ertoe bijgedragen dat steeds meer vrouwen er last van hebben.
Kunnen mannen ook last hebben van cellulite?
Nee, in de regel hebben mannen dit probleem niet. Een heel enkele keer heeft deze sekse er last van maar dan is er meestal sprake van een verstoorde hormoonhuishouding.
Cellulite heeft vooral met vrouwelijke hormonen te maken. Onder invloed van de vrouwelijke hormonen kan de huid, met het oog op een eventuele zwangerschap, extreem oprekken. Daarnaast is de huidstructuur is van een vrouw van nature minder stevig dan die van een man.
De vrouwelijke hormonen zijn verantwoordelijk voor het oprekken van de huid, het vasthouden van vocht en voor de vetopslag. Allemaal factoren die van invloed zijn op cellulite. Vrouwelijke hormonen kunnen gemakkelijk van slag raken, waardoor bovenstaande processen niet goed verlopen.
Verder hebben vrouwen ook nog eens een hoger vetpercentage en minder spierweefsel (spierweefsel geeft stevigheid) dan mannen en zijn hun vetcellen anders gerangschikt. Dit alles is van invloed op cellulitevorming.
Kun je cellulite met een crème verhelpen?
Nee, cellulite krijg je niet weg met een crème. Cellulite is het gevolg van één of meerdere verstoorde lichaamsprocessen. Deze zul je altijd op moeten lossen wil je de cellulite verhelpen. Echter, het gebruik van een goede crème, vooral een doorbloedingverbeterende of afvoerverbeterende crème, of een ander uitwendig aan te brengen product, kan de behandeling ondersteunen.
Kun je met sporten en trainen je cellulite weg krijgen?
Nee, meestal niet. Alhoewel sporten en trainen heel belangrijk zijn om cellulite te bestrijden en te voorkomen, is sport alleen meestal niet afdoende. Beweging en oefeningen zullen gecombineerd moeten worden met gezonde voeding, uitwendige behandelingen en andere maatregelen die de gezondheid bevorderen.
Helpt een liposuctie tegen cellulite?
Nee, in sommige gevallen kan een liposuctie (vet afzuigen) de cellulite verminderen. Echter, het kan zo zijn dat de cellulite na een liposuctie juist verergert. Een goede chirurg zal hier eerlijk over zijn en toegeven dat een liposuctie of liposculptuurbehandeling gericht is op het plaatselijk wegzuigen van vet en geen echte oplossing is. Omdat er op een bepaalde plaats vetcellen zijn weggezogen zal vet zich op andere plaatsen gaan opslaan. Op deze plaatsen zal dan opnieuw cellulite ontstaan.
Moet je per se afvallen om van je cellulite af te komen?
Nee, dit geldt niet voor elke vrouw. Als er (te) veel vet zit op gebieden waar je cellulite hebt, is het wel van belang om dit vet op een gezonde manier te verliezen. Crashdiëten werken cellulitevorming juist in de hand. Gezonde voeding is essentieel in de bestrijding van cellulite.
Kom ik na mijn zwangerschap nog van mijn cellulite af?
Tijdens de zwangerschap krijgen veel vrouwen last van cellulite. Dit heeft onder andere te maken met een verandering van de hormoonhuishouding, weinig beweging en het toenemen van gewicht. Veel vrouwen denken vlak na de bevalling dat het nooit meer goed komt met hun lichaam. Ga na de bevalling, als je je fit voelt en gestopt bent met het geven van borstvoeding, over op gezonde voeding, verlies indien nodig gewicht en ga bewegen en oefeningen doen. Gun je lichaam ongeveer een jaar de tijd om weer de ‘oude’ worden. Indien je benen een jaar na de bevalling nog niet voldoende opgeknapt zijn, begin dan met het opstellen en uitvoeren van het behandelplan.
Hoe kan het dan mijn moeder geen cellulite heeft en ik wel?
Het kan zijn dat je moeder een andere figuurvorm en een andere huidstructuur heeft dan jij. Daarnaast is het een feit dat de huidige levensstijl van de westerse vrouw grote invloed heeft op de vorming van cellulite. Het zou kunnen dat als je moeder tijdens jouw generatie opgegroeid zou zijn, ze er nu misschien ook wel last van zou hebben.
Kun je van cellulite af komen of blijft het voor altijd?
Je kunt zeker van cellulite afkomen. Alleen voor de één betekent dit een continue zware inspanning terwijl de ander met minder inspanning, zoals gezonde voeding, beweging en een behandelingskuur weer gladde benen krijgt. Of je veel voor je benen en billen moet overhebben, hangt onder andere af van je gezondheid, je figuurvorm, je huidstructuur en de tijd dat de cellulite er zit.